Fundația Special Olympics România a încheiat în luna aprilie un parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor (CNE) vizând creșterea gradului de accesibilizare a structurii și implicarea elevilor în activități care să ducă la construirea de medii școlare incluzive.
În cadrul primelor întâlniri cu Consilii Școlare și Județene le-a fost prezentat elevilor membri proiectul „Școala Generației Unificate” și s-au abordat teme legate de bune practici pentru activitățile de incluziune din școli. S-a discutat și despre nevoia de accesibilizare a procesului de alegere a elevilor în cadrul structurilor Consiliilor Școlare și pilotarea unui Consiliu Școlar într-un Centru Școlar pentru Educație Incluzivă dar și promovarea bilaterală a activităților de incluziune.
„Ne bucurăm să anunțăm încheierea parteneriatului dintre Consiliul Național al Elevilor și Fundația Special Olympics din România, într-un efort de a face școlile din România mai accesibile și mai prietenoase pentru elevii cu dizabilități. În perioada următoare, elevii reprezentanți din mai multe județe vor organiza activități sportive și de învățare pentru tinerii incluși în programul Școala Generației Unificate, pentru a crește gradul de implicare civică și de înțelegere în rândul elevilor din întreaga țară”, ne-a declarat Rareș Voicu, președintele CNE.
Principalele obiective ale Consiliului Național al Elevilor, în viitorul apropiat, sunt:
- Proceduri și dosare de candidatură adaptate pentru elevii cu dizabilități (accesibilizarea candidaturii în Consiliile Elevilor);
- Instruirea membrilor din Biroul Executiv dar și ai celor din Consiliile Școlare și Județene cu privire la reguli de conduită în interacțiunea cu persoanele cu dizabilități;
- Înființarea de Consilii Școlare ale Elevilor în cadrul școlilor speciale (pilot).
„La Special Olympics credem în puterea extraordinară a tinerilor, credem în abilitățile lor de leadership și ne dorim să construim, la firul ierbii, Școala Generației Unificate: un spațiu în care elevi cu și fără dizabilități intelectuale să poată să colaboreze și să învețe unii de la ceilalți. Parteneriatul dintre Fundația Special Olympics din România și Consiliul Național al Elevilor ne bucură și ne oferă încrederea că alături de tineri putem aduce schimbări în modul lor de a vedea dizabilitatea. Construirea unui viitor în care persoanele cu dizabilități să nu mai sufere din cauza stigmatizării și a excluderii nu se poate realiza decât prin implicarea generațiilor de tineri. Va fi un exercițiu extraordinar pentru noi toți să îi vedem pe acești tineri cum învață că fiecare poate să participe la luarea deciziilor și că are dreptul să își spună părerea”, spune Emilia Ispas, Director Programe Educaționale „Școala Generației Unificate”.
Fundația Special Olympics din România va implementa proiectul educațional Unified Champion Schools – Școala Generației Unificate în 240 de școli de masă, pe parcursul a patru ani (2020 – 2024). Proiectul promovează acceptarea, respectul și toleranța în scoli, contribuind major la crearea un mediu școlar inclusiv pentru elevii cu și fără dizabilități aducând know-how și o percepție pozitivă asupra diversității.
Cei trei piloni ai proiectului Școala Generației Unificate sunt:
- Școala Generației Unificate: școli de masă în care se vor organiza activități, atât în clase cât și la nivelul întregii școli, activități care vor fi coordonate de elevi voluntari și care vor crea un mediu în care diversitatea este prețuită.
- Sporturi Unificate: sportivi cu și fără dizabilități intelectuale se antrenează în echipe și participă la competiții sportive Special Olympics.
- Tineri Lideri, cu și fără dizabilități intelectuale, care vor fi instruiți și vor lucra în ehipe, de la egal la egal, pentru a construi Generația Unificată (Programul #ScoalaGeneratieiUnificate este finanțat de Înălțimea Sa Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Prințul Moștenitor al Abu Dhabi prin Special Olympics International).